Op een grasveld naast stadion De Vliert, de thuishaven van FC Den Bosch, bouwen Gemeente ’s-Hertogenbosch en woningbouwcorporatie Zayaz 54 tijdelijke huurwoningen. De woningen, die maximaal 10 jaar blijven staan, zijn bedoeld om de druk op de sociale huurwoningmarkt te verlagen.
Betrouwbare kwaliteit
Ondanks het tijdelijke karakter van het project moet de riolering voldoen aan de kwaliteitseisen die ook gelden voor normale woningbouw. De gemeente koos daarom voor de betrouwbare Renoflow inspectieput van Pipelife.
100% gerecycled PVC
Voor de verduurzaming van het rioleringsstelsel zet gemeente ’s-Hertogenbosch een belangrijke stap door te kiezen voor de nieuwe Durofort buis van Pipelife. Deze buis is volledig gemaakt van oud gebruikt PVC, én kan na gebruik ook zelf weer worden verwerkt in een volgend product van PVC. De buis voldoet aan alle specificaties en eisen waaraan een KOMO-gecertificeerde buis moet voldoen. Door zijn kwalitatieve eigenschappen en uitermate duurzame karakter is de Durofort buis een interessant product voor tenders met een MKI (milieukostenindicator) en/of EMVI.
Gemeente ’s Hertogenbosch kiest voor circulaire buis
Eef Spekman, beheerder van het gemeentelijke rioolstelsel in ‘s-Hertogenbosch, is betrokken bij het bouwproject in de wijk De Vliert. Hij vertelt over de samenwerking: “Mijn collega vertelde over de circulaire ambities van Pipelife, waarop ik met hen in gesprek ben gegaan. De 100 procent gerecyclede buizen, daar had ik op dat moment zeker een aantal geschikte projecten voor. De samenwerking is, onder meer in de wijk De Vliert, naar tevredenheid verlopen.
De beheerder onderstreept ook nog eens hoe belangrijk het is dat private partijen en overheidsinstellingen gezamenlijk op trekken in de zoektocht naar de circulaire inzet van grondstoffen. Spekman: “De gemeente ‘s Hertogenbosch heeft circulariteit hoog in het vaandel staan. Het behoort tot ons dagelijks werk om te kijken hoe we die standaard steeds verder kunnen uitbreiden. Daarnaast werkt het ook vaak twee kanten op: bedrijven laten zien wat ze kunnen doen én de eisen van de gemeentelijke opdrachtgever worden steeds veeleisender op het gebied van circulariteit.”