In de oudste stad van Nederland -Nijmegen - lag ooit de belangrijkste Romeinse legerplaats en de grootste stad van Nederland. Tijdens de Bataafse opstand in 69/70 na Chr. werd de stad verwoest en in het westen van Nijmegen bouwden de Romeinen vervolgens een nieuwe stad. In het oosten werd een nieuwe legerplaats gebouwd voor het Tiende Legioen. Om de legerplaats van voldoende water te voorzien werd een aquaduct gebouwd en een dwarsgeul gegraven die over het terrein van de huidige speeltuin De Leemkuil loopt. “De Leemkuul” is een begrip in Nijmegen en ver daar buiten.
In de Romeinse tijd was de kuil bedoeld als Wadi (bufferings- en infiltratievoorziening), maar moet nu dienst doen als een droog speelterrein; twee tegenovergestelde gebruiksdoeleinden. Er moest een oplossing worden gevonden om te voorkomen dat de kuil tijdens langdurige en hevige regenbuien volloopt met hemelwater.
Joosten Kunststoffen werd gevraagd mee te denken aan een oplossing en verzorgde het design en de toepassing hiervan. Onze specialisten hebben het project van design tot constructie begeleidt.
Om het water tijdelijk op te vangen is in de kuil een 50 m³ infiltratieveld met JobiCell infiltratiekratten aangelegd. Rondom het infiltratieveld wordt vanaf verschillende hoogtes water afgevangen door middel van drainageslangen. Deze worden geleidt naar een controle zandvangput die in verbinding staat met het infiltratieveld. Aan de uitgangszijde van het infiltratieveld is een controle pompput ingezet om overvloedig water te reguleren.
De JobiCell is een sterk waterdoorlatende box met grote buffercapaciteit, waarin het regenwater tijdelijk geborgen kan worden en daarna geleidelijk afgegeven wordt aan de bodem door gebruik te maken van een waterdoorlatend geotextiel. Door over de gehele lengterichting van het veld een rij JobiCell Inspect toe te passen kan het veld bij eventuele problemen via een inspectieput geïnspecteerd en gereinigd worden.